Zaaitrays voor het eetbos

with Geen reacties

Sinds maart staan 18 zaaitrays in de serre, en begin mei heb ik ze verhuisd, ze staan nu onder de carport, waar het zachte zonlicht in de vroege ochtenduren binnengluurt, maar nadien schuilgaat achter stenen muren. De planten in de zaaitrays drogen dan ook minder snel uit, hebben genoeg licht, en zien niet af van hard wisselende weersomstandigheden. De trays staan op een rek dat bestaat uit 3 steungevende wegwerppaletten die verbonden en vastgezet zijn met lange horizontale douglasplanken.

18 trays waarvan 15 enkel en alleen kweek voor het eetbos. Geen nood als er nog veel ‘onzichtbare’ plantjes bij zijn. Het kiemen is niet altijd eenvoudig, en is zeker zeer vaak verschillend, van soort tot soort, variëteit tot variëteit. Sommige hebben een koudeperiode nodig, of zijn gebaat bij een warmteopstoot zoals we dit weekend hebben gehad, of… Van 1 week tot 6 maanden en meer kan het duren alvorens zaadjes kiemen. Ik ben al blij dat toch een aantal mooi bovenstaan, en niet alleen kooltjes en bladsla 🙂  Elk nieuw klein plantje dat zich nu laat zien, brengt vreugde 🙂

Deze jonge plantjes zullen hun eerste winter in de tuin/serre doorbrengen, en mogen volgend voorjaar hun definitieve plaats in het eetbos innemen.