Lycium Barbarum: Goji Bes

with Geen reacties

Goji-bes in mijn eetbos

Deze plant of struik zal ik in grote aantallen in mijn eetbos een plaats geven. Ik hou van haar sierlijk rankende takken die ik volgens de regels van de kunst wat zou moeten snoeien. Het zijn nog jonge struiken en ik heb nog niet het genoegen gehad om bessen te mogen oogsten.

De gedroogde bessen die ik koop, zijn alvast zeer lekker, ze hebben een milde lichtzurige smaak, je moet aan de smaak wat gewoon worden, maar eenmaal dat gebeurd is, horen ze gegarandeerd bij je favorieten.

Ik ga ze niet alleen midden in het eetbos een plaats geven, maar ook in de houtkant, de struiken groeien hoog, en vormen vrij vroeg in de lente blad. En ze zijn ook nog eens mooi.

Over de Goji bes

is een overblijvende struik die 2,5 meter hoog wordt, op 4 meter breed. Hij verdraagt tot -15°C dus is best winterhard in België. Ze is in bloei in juli en augustus en de zaden rijpen van augustus tot oktober. De bloemen zijn zowel mannelijk als vrouwelijk en worden door bijen bestoven. De plant is niet veeleisend, en groeit in vele gronden, en die hoeven niet rijk te zijn.

De bessen zijn rood, een 2tal cm groot, en worden rijp gegeten, of gedroogd. Ook de bladeren worden gebruikt, hoewel de plant van de Solanaceae familie is die vaak giftige stoffen bevat. Ze worden ondermeer gebruikt voor thee.

Er zijn vele medische toepassingen ondermeer bloeddrukverlagende werking, en werking op nieren en lever.

Deze informatie is afkomstig van Plants For A Future pfaf.org waar je nog veel meer details kunt vinden: http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Lycium+barbarum