Wat het is en wat het kan of moet worden Stadslandbouw in Europa – VILT

with Geen reacties

Over de toepassingen van stadslandbouw in Europa vandaag en in de toekomst

Op het terrein starten allerlei initiatieven op onder de noemer stadslandbouw: van volkstuinen over verticale landbouw en dakboerderijen tot professionele online boerenmarkten en al dan niet coöperatieve zelfpluksystemen. Lokale zelfvoorziening en sociale aspecten komen vaak terug als drivers.

Steeds meer landbouwers richten zich voor hun afzet tot de stad of maken gebruik van innovatieve distributiekanalen die de producent met de stedeling verbinden.

‘Roof food’ is dan weer de eerste dakboerderij (rooftop farming) in Gent die er in lijkt te slagen om een succesvolle bedrijfsvoering uit te werken. De oogst wordt verwerkt in dagschotels, of beter ‘dakschotels’, die tijdens de lunch kunnen worden afgehaald of geleverd.

Dit is een zeer interessant artikel op vilt.be over de toekomst van Stadslandbouw in Europa.

Onder de vele toepassingen waar vandaag mee geëxperimenteerd wordt, zijn er allicht een aantal die het niet gaan overleven, maar wat een mogelijkheden zijn er nog die niet benut worden vandaag.

Stadslandbouw is in de toekomst niet meer weg te denken. Een zeer groot deel van de wereldbevolking woont in onze steden, leeft er, eet er, consumeert er, en maakt er afval. Is het dan niet absoluut normaal dat we ook in de steden voedsel produceren, dicht bij de mensen die het voedsel gaan eten, met tal van voordelen, om er een te noemen: het voedsel is vers!

Verticale landbouw is volgens mij absoluut een toekomstige manier waarop we aan landbouw kunnen doen in de steden.