Eetbos ‘Het Nieuwe Begin’ in 2015

with Geen reacties

Pure bodem

Bij het weghalen van de worteldoek na een jaar wat eigenlijk net iets te kort is, bleek in juni 2015 de meeste beworteling verdwenen. Door de bodem een jaar lang te bedekken met worteldoek trek je ook wel muizen en andere dieren aan die niet diep onder de grond gangen graven. Maar in elk geval bleek de bodem klaar voor inzaaien en aanplanten.

Konijnenvraat tegenhouden

Mijn weiland wordt niet omgekeerd, zoals de landbouwgronden in mijn buurt, en het wordt omringd door een houtkant die er intussen een 7tal jaren staat. Dat heeft natuurlijk de konijnen aangetrokken, en ze nesten er nu op verschillende plaatsen onder de houtkant. Om de vraat aan de jonge eetbos-plantjes tegen te gaan, heb ik het eerste stuk eetbos met een kippengaas moeten afsluiten.

Eetbos en moestuin

Een stuk eetbos van 240 m2 volledig inpalmen met eerstejaarsplantjes is onbegonnen werk, en daarom heb ik het eerste jaar de helft van de beschikbare ruimte voorbehouden voor moestuinteelt van aardappelen, uien, wortelen, pastinaak, bieten, enzovoort. Zeker op die plaatsen waarop in de komende jaren een begaanbaar graspad moet slingeren, heb ik moestuinteelt voorzien.

Overleven

In de zomerperiode kenden we een vrij lange droogteperiode en gezien ik geen mogelijkheid had om het eetbos van water te voorzien, moesten de jonge planten met weinig water overleven. Ik zal zeker een aantal plantjes hebben die het niet hebben gehaald. De jonge planten, struiken en bomen heb ik zoveel mogelijk op hun definitieve plaats gezet, maar omdat ik meer soorten en variëteiten heb dan in dat eerste stuk eetbos passen, zal ik de komende jaren nog een flink stuk moeten herplanten.

Eerste seizoen

Naarmate de maanden verstreken werd het eetbos groener en levendiger. De vele bessenstruiken die ik gestekt had en uitgeplant, kregen mooi groen blad en oogden krachtig, de vele variëteiten munt werden frisgroen en gingen bloeien, de look- en ui-achtigen oogden ook zeer fris en levendig. Veel felle kleuren van warmoes, bietstengel en Oost-indische kers sierden het prille eetbos. En de zonnebloemen in een strook aan de rand hielden de wind wat tegen en gaven een prachtig tafereel toen de bloemen openstonden.

Eerste oogsten

Behalve de opbrengsten van de moestuin, leverde ook het prille eetbos al iets, bijvoorbeeld wat appels van de nog jonge appelbomen, hazelnoten en vlier uit de houtkant, de eerste frambozen, kruidige koriander, bernagie en citroenverbena, en vele frisse muntblaadjes en look- of uistengels.

Intense herfstkleuren

Op een zonovergoten dag in november maakten we het eerste filmpje over het eetbos, veel later dan eerst gepland, want door tal van noodzakelijke andere activiteiten kwam het er niet van. Maar de dag van het filmpje was een prachtige dag, met zonlicht van ’s morgens tot ’s avonds, weinig wind en aangename temperaturen. De herfstkleuren waren op die novemberdag bijzonder intens, wat op de foto’s ook wel te zien is.

Een winterdeken van compost

De jonge eetbosbodem krijgt deze winter een winterdeken van compost. Maar door de positieve temperaturen kwam de klaver en ander kruid al snel weer boven de compostlaag piepen. Nu is het wachten op de terugkeer van al het andere groen in het eetbos, Alium, Mentha, enzovoort.